Madde Yazarı: Umur Gürsoy

Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti/Osmaniye Kastabala Vadisi Kırmıtlı Kuş Cenneti Türkiye’nin Osmaniye ili sınırları içerisindeki önemli bir kuş alanıdır. Kırmıtlı Beldesi‘ne giderken karayoluyla Osmaniye Merkez’ine 15 km mesafededir. Kastabala Vadisi Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne önemli kuş alanı statüsü kazandıran türlerden bazıları Gece Balıkçılı, Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalıçapkını gibi kuşlardır. Yalıçapkınlarının üç türünün bir arada bulunduğu ender alanlardandır. Bugüne kadar tespit edilmiş 250 kuş türü bulunmaktadır. Önemli Kuş Alanı kriterlerine girmediği ya da bu konuda bir çalışma ve çaba olmadığı için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı veya kuş gözlemciliği açısından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tanınmış resmi bir tescili yoktur (1). Ancak, Kırmıtlı Belediyesi Eski Başkanı Ali Murtaza Doğan’ın döneminde ve çabasıyla Doğa Derneği’nin 2003-2006 yılları arasındaki araştırma ve sayımları sonucunda resmi statüsü olmayan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları isimli çalışmada Kastabala Vadisi adıyla Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’ndan birisi olduğu saptanmıştır (2).

Osmaniye Eski Valisi İsa Küçük döneminde (08.02.2003-08.01.2006) Kuş Cennetine kuş kulesi ve köprü ve düzenekler yapılmıştır. Kuş cennetine çok sayıda yerli yabancı turist ve kuş gözlemcisi ve fotoğraf merakları ziyaret etmektedir. Bölge, Kırmıtlı Belediyesi’nin bakımı altında güzel bir doğal mesire ve sulak alanıdır.

Kaynakça

  1. Yarar M., Magnin G. Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları. Doğal Hayatı Koruma Derneği yayını;1997. https://d2hawiim0tjbd8.cloudfront.net/downloads/turkiye_nin_onemli_kus_alanlari.pdf 20.03.2019 tarihli erişim.

  2. Eken G. ve ark. (ed.). Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları. Doğa Derneği; 2006. https://www.dogadernegi.org/wp-content/uploads/2015/09/01_ONYAZI_CILT_1.pdf. 20.03.2019 tarihli erişim.

Sayfa en son, 26 Mayıs 2021 tarihinde değiştirildi.